Het centrale verhaal in alle verhalen

This entry is part 1 of 4 in the series The hero's journey

In deze serie gaan we kijken naar de hero’s journey. Over verschillende culturen heen, van aboriginals tot hollywood en van de romeinen tot en met oude chinese volksverhalen, blijkt dat er in de vele mythen, sagen en verhalen een rode lijn te ontdekken is. Deze rode lijn staat bekend als de hero’s journey en is één van de meest krachtige tools voor storytelling die ik ken. We bekijken de hero’s journey eerst in het algemeen en in de komende delen gaan we in detail in op de verschillende onderdelen.

Hero's journey
Om onduidelijke redenen klinken de namen van de stappen beter in het engels. Het zijn:

1. Ordinary World

2. Call to adventure

3. Refusal of the call

4. Meeting the mentor

5. Crossing the threshold

6. Tests, Allies and enemies

7. Approach

8. The ordeal (de Nederlandse vertaling is iets als absolute mega uitdaging)

9. Seizing the sword

10. Road back

11. Resurrection

12. Return with elixir

Bestaat het echt?

Ja. Kijk bijvoorbeeld eens op deze imdb-pagina, waar iemand een overzicht met overeenkomsten tussen Harry Potter en The Lord Of The Rings heeft opgeschreven. Natuurlijk heeft JK Rowling zich op Tolkien laten inspireren, maar sommige onderdelen komen ook overeen omdat het een goede manier van verhalen vertellen is. En zowel Tolkien als Rowling wisten dat, of voelden dat aan.

Deze rode lijn in verhalen is voor het eerst beschreven door Joseph Campbell in 1949. De samenvatting is ongeveer als volgt: Een held komt vanuit de gewone wereld terecht in een buitengewone plek. Verschillende uitdagingen moeten overwonnen worden, die leiden tot een grote overwinning. De held komt terug van dit avontuur en merkt dat hij niet meer dezelfde is die aan de tocht is begonnen.

Je kan vast een film, game of boek verzinnen die één of meerdere elementen uit de hero’s journey niet heeft. Of een voorbeeld waarbij de stadia niet in dezelfde volgorde worden doorlopen. Dat kan inderdaad, maar het ontkracht de theorie niet. De truc zit hem erin om de elementen te gebruiken die jouw verhaal, of gamified systeem, sterker maken.

Wat heb ik eraan?

Ken je dat gevoel dat je weet dat er iets staat te gebeuren? Dat het tijd is om iets te doen? Dat je bereid bent om alles uit handen te laten vallen om resultaat te halen? Dat is de call to adventure in de hero’s journey ook. En ken je dat gevoel dat erna komt? Waarin je twijfelt of je inderdaad wel echt alles uit handen moet laten vallen? Het moment dat je je realiseert dat je bed/bank/routine toch wel lekker zacht en comfortabel is? Dat is de refusal of the call.

Writers Journey boek. rond doolhof.
Christopher Vogler geeft advies aan regisseurs en scriptschrijvers van hollywoodfilms, waarbij hij helpt om het verhaal op de juiste manier te vertellen. Met de meeste impact en herkenbaarheid. In the writer’s journey legt hij uit hoe je als schrijver te werk kan gaan om de hero’s journey optimaal in te zetten.

Een goed verhaal laat je niet meer los. Het krachtige van de hero’s journey is dat er zo veel elementen zijn waar we ons in kunnen herkennen. Groei die we in ons leven doormaken, volgen elementen die de held in het verhaal ook meemaakt. (Google maar eens op hero’s journey in self development. Er is van alles over geschreven.)

En als je gamification wil gaan toepassen, zal je ook een verhaal gaan vertellen. Anders ben je bezig met een leeg systeem. De gouden munten die je verdeelt, krijgen pas waarde als je ze een betekenis geeft. Als er een groter doel is om naar toe te werken.

Wat wil je weten?

De komende dagen ga ik de hero’s journey in detail bespreken. Ik ga per element kijken naar:

  1. Wat het is volgens Campbell en Vogler
  2. Hoe we het kennen in literatuur, kunst of film
  3. Hoe dit element zich laat vertalen in een game of gamified systeem
  4. Wat je er aan hebt om dit element goed te gebruiken

Zijn er andere dingen die je graag besproken wilt zien? Laat het me dan weten. Ook ben ik benieuwd naar wie er nu al dingen herkend uit games, films of iets anders.

 

 

Series NavigationArchetypes >>

Geef een reactie