Zo maak je een rebus in 3 stappen

This entry is part 2 of 3 in the series Rebussen

Als kind waren rebussen prachtig. Ik heb er behoorlijk wat gemaakt in mijn jonge leven. Ik ben er vandaag bij terug gekomen, omdat we voor een systeem dat we voor een klant maken, op leuke wijze de wachtwoorden willen verspreiden. Ik denk dat het wel cool is om een uitnodiging te ontvangen om in te loggen op een gamified platform en dat je eerst een puzzel op moet lossen.

Het maken van de rebussen ging me goed af. Ik heb in ongeveer anderhalf uur 20 rebussen bedacht die uit gemiddeld 3 plaatjes bestonden. Met deze drie stappen maak je zelf binnen 5 minuten een rebus.

Stap 1. Bedenk het woord of de zin

Kies een woord dat aansluit bij je doelgroep. Ik had in eerste instantie plakband opgeschreven, omdat dat op mijn bureau ligt. Beter is om iets te nemen dat aansluit bij de persoon die de rebus gaat ontvangen. Is het iemand die wekelijks basketbal speelt, dan is chicago bulls misschien wel een goed woord.

Als je net als ik wachtwoorden maakt, dwing je gebruikers dan wel om de wachtwoorden te veranderen bij de eerste keer inloggen. En maak het niet iets makkelijk raadbaars, zoals… wachtwoord.

Kies een woord en schrijf het op. Wij gaan nu even werken met “toefluisteren” en “spel en knikkers”

Stap 2. Kijk naar welke woorden er in het grotere woord zitten.

Op het eerste gezicht zie ik gelijk de volgende opties:

Toefluisteren

  • Fluisteren (los van of je dit kan tekenen, dit is meer de pictionary aanpak)
  • Luisteren
  • Lui
  • Ster
  • Toef

Spel en knikkers

  • Spelen
  • Kikkers
  • Kers
  • Knik

Je kan nu ook al nadenken over hoe je het kan tekenen. Ik weet niet zo goed hoe ik een toef of toe op papier moet zetten, dus nu wordt het tijd om creatiever te worden. Een rijmwoordenboek kan helpen. Onder ander boef en hoef rijmen op toef, daar kan ik wel wat mee.

Ik heb hetzelfde gedaan met spel en knik. De voorbereiding is bijna af, pak een vel wit papier en zet met streepjes neer waar de letters komen te staan. Als je een rebus voor echte pro’s maakt, sla je deze stap over. Voor de gemiddelde ongeoefende puzzelaar zal dit echter een fijn hulpmiddel zijn.

Dus: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ en _ _ _ _    _ _    _ _ _ _ _ _ _ _.

Stap 3. Maak de tekeningen

Als je goed kan tekenen heb je nu een probleem. De kracht van rebussen zit in snel en simpel. Er is een reden dat Rembrandt geen rebussen maakte, hij had dagen nodig om er één te tekenen en miste elke keer de deadline voor de krant.

Gewoon lijnen op papier zetten. Als je er niet uitkomt, opnieuw proberen. Kom je er nog niet uit, dan is er google images. Vind je het niet met “boef”, probeer dan eens “boef icoon” of “boef tekening”. Er zijn namelijk al heel veel mensen die dat heel mooi en simpel hebben voorgetekend voor je.

Als laatste voeg je de plusjes, minnetjes en letters toe. En dan krijg je een resultaat zoals hieronder.

Nog een rebus Een rebus

Dan nu de vraag aan jou? Wie kan jij blij maken met een rebus? Het kost je 5 minuten om er één te maken. En iemand anders wordt enthousiast van de minipuzzel en is blij dat je even aan hem denkt.

Laat me via een reactie weten welke vragen je hebt en wie je blij gaat maken met een rebus. Dan ik stuur je één van de rebussen die te moeilijk was bevonden voor de wachtwoordactie. Misschien kan jij hem wel oplossen 🙂

 

 

Series Navigation<< Rebussen: Het bepalen van de moeilijkheidsgraadDe presentatie. Zo maak je je rebus helemaal gaaf >>

Geef een reactie