Werk niet harder, maar slimmer. En werk niet slimmer, maar leer je interne zelf te beheersen. Dat is waar het HACCA model van Julia Sullivan over gaat. Welke aspecten van jezelf kan je aan werken om je interne wereld te masteren en vanuit daar meer resultaten te bereiken?

Disclaimer: Ik heb in meerdere situaties samengewerkt met Julia Sullivan en beheer ook haar website. Dankzij onze samenwerking kan ik ook zeggen dat ik achter haar methodes en denkwijzen sta.

Eerlijkheid

HACCA is een engelse afkorting voor Honesty, Awareness, Clarity, Courage en Authenticiteit. Eerlijkheid gaat over jezelf uitspreken. Durven om eerlijk te zijn, zodat je je team de kans geeft om succesvol te zijn. Want als niemand aanwijst wat er aan de hand is, hoe kan je dan corrigeren?

Bewustzijn

Awareness gaat over openstaan wat er in de wereld om je heen gebeurt. Natuurlijk is het goed om eerlijk te zijn en te zeggen waar je zelf van overtuigd bent, maar ondersteunt de wereld wel wat je zegt? Blijf verbonden met wat er gebeurt in de wereld om je heen.

Helderheid

Dit gaat over het scheiden van feiten en meningen. Mensen hebben vaak de neiging om hun mening te verkondigen alsof dat het enige in de wereld is. Terwijl het geen feiten zijn. Feiten zijn de zaken zoals iedereen ze kan zien en waar je het dus altijd over eens bent. Ga terug naar de feiten wanneer je van mening verschilt en dan ben je het in ieder geval over één ding eens.

Lef

Om dingen te veranderen is lef nodig. Lef om het anders te doen, om je uit te spreken. In mijn beschrijving van eerlijkheid ging het ook al over durven. Als je je eigen courage ontwikkelt, komt er vanzelf een moment om

Authenticiteit

Volgens mij bouwt alles hier naar toe. Want de authenticiteit waar Julia Sullivan het over heeft, gaat voorbij je angsten en twijfels en gaat over hoe je zonder ego laat zien wie je echt bent. Dat klinkt als ware kracht.

Meer lezen?

Ben je geïnteresseerd geraakt in hoe je dit model toe kan passen om jouw effectiviteit te verhogen? Dan is Julia’s boek natuurlijk de volgende stap: The Geek’s Guide To Work

Wat spreekt jou aan aan dit model? Ik hoor het graag van je in de comments 🙂

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *