Deze week ben ik dus op Vlieland. In lijn met mijn voornemen om elke week iets te koken met een nieuw ingrediënt, wil ik hier dus iets vinden.

Maar Google levert niet zoveel op. Zeewierbrood en -boter zouden typisch zijn. Maar de Wikipedia van Vlieland zegt niets over eten.

Ik ben benieuwd wat ik ga vinden.

— Toevoeging van een paar maanden later —

De bakker op Vlieland vond het niet echt een leuke vraag en raadde me maanzaadbrood aan. Wat wel erg lekker was.

Uiteindelijk bleek dat praktisch elk restaurant Bunkerkaas verkoopt. Er is een paar jaar geleden iemand enthousiast kaas gaan maken in zijn eigen koelkast. En dat is een uit de hand gelopen hobby geworden. Op een bepaald moment werd bij restaurants bekend dat hij iets op het eiland maakte. En op een gegeven moment was zijn kaas niet meer aan te slepen.

Op een bepaald moment was er de mogelijkheid om er echt werk van te maken. Dus toen een oude bunker/wateropslag beschikbaar kwam en het bleek dat dat de perfecte omstandigheden zijn om kaas te rijpen, was de locatie gevonden. De melk komt nog gewoon van het platteland, want er zijn koeien op Vlieland.

Wat wel van Vlieland, of in ieder geval uit de buurt komt, is de zeewier die in één van de kazen verwerkt wordt.

Dus, overal op het eiland te krijgen. En ook gewoon te bestellen bij je thuis. Wat wij nog gaan proberen is de kaasfondue die samen met restaurant Zuiver is ontwikkeld.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *